Bandići - O mjestu

Katunska nahija zahvata prostor od 1200 km kvadratnih. Geografski raspoređena između opština Podgorice, Danilovgrada, Nikšića i Kotora, pripada brdsko-planinskom predjelu Crne Gore, zvanom „Kameno more“. U centralnom dijelu se nalazi Cetinje, dok njen kraj ka Danilovgradskoj opštini čine mjesne zajednice: Komani, Bandići i Zagarač. Sa Podgoricom i Danilovgradom ih veže nikšićka magistrala na udaljenosti od oko 12 km, a sa Cetinjem stari put preko Čeva.

Smješteni između planina Garča, Siljevice i brda Busovnika koji čine prirodnu zaštitu, a otvoreni sa istočne strane ka basenu Skadarskog jezera i zetsko-bjelopavlićkoj ravnici, Komani, Bandići i Zagarač zahvataju najpitomiji, župni dio katunske nahije. Zbog ugodnih klimatskih uslova za život, od davnina su bili naseljeni o čemu danas svjedoče brojni materijalni i kulturno-istorijski ostaci. Toponimi, gomile na brdima, tzv. mogile, crkvišta, karavanski putevi, kućišta, ublovi iz rimskog i ilirskog perioda samo su dio zaostavštine iz vremena življenja starih naroda: Ilira, Grka, Tračana i kasnije slovenskog stanovništva.

Ove zajednice sa svojim resursima: prirodnim, proizvođačkim i naslijeđenom kulturno-istorijskom baštinom predstavljaju osnov razvoja agro-turističkih sadržaja posredstvom svoje poljoprivredne zadruge „Katunski Dom“- Bandići.  Pršuta, kastradina, sirevi, med, medovina sa Njeguša, Cetinja, Bajica, Čeva, Bjelica, Cuca, Ćeklića kao i sir i skorup iz mješina sa Lukavice i Latičnog, vino i rakija iz Komana, Bandića, Zagarača i Pješivaca, su vrhunski crnogorski proizvodi poznati od davnina. U stara vremena su se nabrojani proizvodi izvozili sa ovih prostora srednjevjekovnom Kotoru i Dubrovačkoj republici, i predstavljali su osnov trgovačkih veza Stare Crne Gore sa susjednim državama.

Uokvirena brdima, visokim planinama Katunska nahija je zaštićena od negativnih uticaja i zagađenosti većih gradova i naselja, što njene tradicionalne proizvode čini prirodnim, zdravim i kvalitetnim kako za domaće, tako i za strano tržište.Prostor Katunske nahije sa svojih devet zajednica i sjedištem na Cetinju, predstavlja slobodarsko, kulturno-istorijsko, duhovno i posebno državotvorno jezgro Crne Gore, gdje danas posjetioci i turisti mogu vidjeti, upoznati i osjetiti sve osnove i sadržaje života jednog naroda od davnina do savremenog doba.