Staniseljići - O mjestu

U gornjem dijelu Lješanske nahije, nalazi se selo Staniseljići poznato po dugoj vinogradarsko-vinarskoj tradiciji. Lako je dostupno, udaljeno od Podgorice 15 km a sa magistralnog puta Podgorica- Cetinje svega 3 km. Zbog pogodne klime i povoljnog položaja, sa tog područja nastaju vrhunske vrste vina i lozove rakije.

Legenda o nastanku ovog sela se vezuje za Ivana Crnojevića(1465-1490), nekadašnjeg vladara Zete koji je htio da gradi grad poslije napuštanja Žabljačke prijestonice. U neposrednoj okolini sela, na seoskom groblju  nalazi se crkva Sv. Vračeva. Vjerovatno potiče s kraja 15. ili početka 16. vijeka. Ova omanja i zanimljiva  seoska crkva sa elementima gotičkog stila značajna je i po  ikoni svetog Kozme i Damjana, čiju istoimenu slavu obilježavaju mještani ovog sela.

Na istočnoj strani Graca u Lješanskoj nahiji, na brdu zvanom Krivi vrh nalaze se temelji starog zida oko kojeg se vide gomile tesanog i neotesanog kamena gdje je on započeo gradnju, od koje je kasnije odustao a koja je poslužila kao osnov za nastanak Staniseljića.

U blizini ovog sela,  na Veljoj gori se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža prelijep pogled na panoramu Podgorice i  okolnih mjesta s jedne kao i Skadarskog jezera sa druge strane. Tu se takođe nalazi i crkva Svetog Ilije, zadužbina vojvode Vuksana Bulatovića iz 17. vijeka. Dok je bio u tamnici u Skadru, on je iz ćelije vidio samo to brdo i zarekao se da će podići crkvu na njegovom vrhu ako ikada živ izađe, što je kasnije i učinio.

Ono što je primjetno kada posjetite ovo mjesto je svakako bujna vegetacija- od nara, drenjine, oraha, preko brojnih grmova šipuraka od čijih plodova se spravljaju brojne poslastice, voćni kokteli, dzemovi i marmelade. Ovo područje je bogato ljekovitim biljem, pa se blagotvorni uticaji koprive, kleke, srčanika, gloga i oraha koriste za proizvodnju raznih vrsta travarica. Poznato je da alkohol izvlači ljekovita svojstva iz njih i tada je rakija melem kako za krvne sudove, tako i za cijeli organizam.