Gornji Kokoti - O mjestu

Gornji Kokoti, smješteni u Lješanskoj nahiji, udaljeni su od Podgorice 10 kilometara idući magistralnim putem Podgorica-Cetinje. Ovaj region je poznat po razvijenoj poljoprivredi i karakteriše ga raznovrsnost kako u geografskom tako i u klimatskom smislu. Od susjednih Donjih Kokota ih dijeli rijeka Sitnica.

Nekada su se u Lješanskoj nahiji razlikovala tri „komuna“: gornji, srednji i donji. Gornji Kokoti su u toj podjeli svrstavani u Donji komun. U novijim događajima, naročito od kraja 17. vijeka, stanovnici Lješanske nahije su se u borbi za oslobođenje od Turaka uvijek javljali kao jedinstvena cjelina. Ovu oblast karakteriše tijesno geografsko jedinstvo i gotovo uvijek je cijela Lješanska nahija imala svojeg zajedničkog starješinu: vojvodu ili kneza. Svi stanovnici ove nahije poznati su pod opštim imenom „Lješnjani“ kao posebna grupa u sastavu Crne Gore.

Gornji Kokoti čine jedan naseljeni predio zapadno od rijeke Sitnice i od Morače, niže Sitnicinog ušća. Smješteni su oko velikog brda zvanog Bogomolja i po njegovim donjim stranama. Na vrhu brda se nalazi crkva Svetog Nikole i seosko groblje. Za ovo brdo je kralj Nikola svojevremeno rekao: „Nit’ manjeg brda, nit’ ljepšeg pogleda.“ I zaista, Bogomolja predstavlja jedan od vidikovaca sa kojeg se pruža zadivljujući pogled na panoramu Podgorice i okolnih sela.

Zbog blage klime i plodnog tla ovo mjesto je pogodno za uzgajanje vinove loze i bavljenje poljoprivredom. Nadaleko je poznata Lješanska lozovača kao i bijelo i crno vino. Selo karakterišu stare bistijerne za vodu a nekada je bio popularan i ribolov rijekom Sitnicom. Dio stanovništva se bavio uzgajanjem duvana, tzv. „kotrobana“.