Gornji Ceklin - O mjestu

Gornji Ceklin je selo koje pripada Riječkoj nahiji. Udaljeno od Podgorice oko 30km a od Cetinja oko 15km, zbog svog povoljnog položaja predstavlja idealnu lokaciju za uzgajanje brojnih vrsta voća, povrća, vinove loze, a zbog čistog vazduha i pitome prirode pravi je izbor za bavljenje pčelarstvom.

Riječka sela karakterišu kamene kuće sa imanjima i uski seoski putevi koji spajaju domaćinstva. U današnje vrijeme, posebno nakon izgradnje magistralnog puta PG-CT, primjetna je manja naseljenost u ovom području. To nije uticalo na kvalitet i brojnost proizvoda kojima je bogat ovaj kraj, jer su se mještani postarali da se tradicija proizvodnje ipak nesmetano nastavi. Tako da svi posjetioci mogu uživati u raznovrsnoj ponudi kako poslastica od meda i voća tako i u brojnim koktelima i ukusnim džemovima, a za ljubitelje dobrog pića tu je neizostavna lozova rakija i vino.

Iz Ceklina je porijeklom jedan od najpoznatijih kneževa Riječke nahije, Grujica Lopičić. On je spasio život Svetom Petru Cetinjskom a Njegoš ga je sahranio ispred Vlaške crkve uz najveće počasti. O pričama i legendama ovog kraja možete saznati više od ljubaznih domaćina, ako posjetite ovo mjesto.

Riječ ceklin na albanskom jeziku znači– plićak.