Kulturno-istorijski spomenici

Svjedočanstva burne prošlosti su vidljiva na svakom koraku kroz brojne ostatke nekadašnjih gradova, prijestonica, poprišta čuvenih bitaka...

Krstareći Skadarskim jezerom prolazi se preko potopljenog broda zvanog „Skender-beg“, najvećeg parobroda koji je plovio ovim vodama iz vremena Kraljevine Crne Gore. Južno od Gornjeg blata se nalazi Žabljak Crnojevića, koji je tokom 15. vijeka bio prva prijestonica nekadašnjeg vladara Zete, Ivana Crnojevića(1465-1490). Unutar bedema ovog srednjevjekovnog grada nalazio se dvor Crnojevića, crkva posvećena Svetom Đorđu, bistijerna za vodu i drugi objekti ekonomskog, vojnog i stambenog sadržaja. Na Rijeci Crnojevića se nalaze ostaci grada Oboda. Tu je Ivan Crnojević prenio svoju prijestonicu sa tvrđave Žabljak, a manastir je postao središte Zetske mitropolije. 

Spomenici Spomenici Spomenici Spomenici Spomenici Spomenici Spomenici Spomenici Spomenici Spomenici Spomenici

U ribarskom naselju Karuč se nalazi zimovnik Petra I Petrovića-Njegoša, koji je sagradio u prvoj ili drugoj deceniji 19. vijeka. Na njegovoj fasadi je primjetan niz puškarnica koje svjedoče o odbrambenom karakteru koji je imala. U Donjim Brčelima se nalazi [img-l]crkva Svetog Nikole u okviru manastira koji je podigla Jelena Balšić u 15. vijeku, dok je u Gornjim Brčelima vladika Danilo osnovao Manastir Gornji Brčeli kao svoju zimsku rezidenciju, danas poznatu kao Ženski manastir.

U neposrednoj okolini sela Staniseljići, na seoskom groblju, nalazi se crkva Svetih Vračeva. Ona vjerovatno potiče s kraja 15. ili početka 16. vijeka. U blizini ovog sela, na Veljoj gori je smještena crkva Svetog Ilije, zadužbina vojvode Vuksana Bulatovića iz 17. vijeka. Na putu ka Draževini se prolazi kroz mjesto Carev laz, poznato po bici iz 1712. godine u kojoj je crnogorska vojska izvojevala značajnu pobjedu. Nedaleko od njega su Krusi, selo poznato po čuvenoj bici koju je Sveti Petar Cetinjski vodio protiv Turaka. Ona se odigrala 1796. godine i u njoj je poginuo Mahmut-paša Bušatlija. Na Čevu se nalazi spomen-dom velikog vojskovođe serdara Janka Vukotića(1866-1927), a porijeklom sa Čeva je i crnogorska kraljica Milena Petrović-Njegoš(1847-1923). Sa brojnim legendama sačuvanim kroz usmeno predanje će vas upoznati ljubazni domaćini prilikom posjete.