Proizvodi: med, vino i rakija

Kombinacija kontinentalne i mediteranske klime čini proizvode sa područja Stare Crne Gore posebno ukusnim i aromatičnim. Od voćaka, agruma, povrća, preko vinove loze do ljekovitog bilja, medonosnog livadskog i planinskog koje je uticalo na brojnost prisustva košnica i kvalitet i raznovrsnost meda.

Med Vino Rakija Med Vino Rakija 2 Med Vino Rakija 3 Med Vino Rakija 4 Med Vino Rakija 5 Med Vino Rakija 6 Med Vino Rakija 7 Med Vino Rakija 8 Med Vino Rakija 9 med gastro skadarsko jezero med gastro skadarsko jezero gastro skadarsko jezero med gastro skadarsko jezero vino skadarsko jezero gastro ceklin gastro skadarsko jezero vino skadarsko jezero gastro gastro skadarsko jezero ethno gastro skadarsko jezero ethno gastro skadarsko jezero etno gastro skadarsko jezero vino skadarsko jezero etno gastro vino etno gastro skadarsko jezero vino etno gastro skadarsko jezero

Tako se na Ceklinu srijeću vinogradi bogati sortama grožđa za crno vino i rozakliju. Ovaj kraj je čuven i po lozovoj rakiji koja je u ponudi vinskog podruma “Cekin”, porodice Vukmirović. Iz pčelinjaka sa ovog područja potiče med od kupine, pelina i drače dok brojne voćke služe kao osnov za spravljanje džema i raznih poslastica. Sa podnožja planine Lovćen iz vazdušne banje Dubovik potiču najfinije vrste meda od planinskog i livadskog bilja iz pčelinjaka Lidije Martinović. Ona se takođe bavi i pravljenjem kozmetike i ljekovitih proizvoda na bazi meda. Iz pčelinjaka Radojice Radovića sa Cetinja sem meda i proizvoda od meda potiču i brojne legende o medu kao i monolitni primjerci košnica rađeni u dubovom drvetu i kamenu.

Gornji Kokoti su poznati po proizvodnji duvana tzv. kotrobana u Staroj Crnoj Gori, a imaju i tradiciju uzgajanja vinove loze. Crno, bijelo vino i lozova rakija su zastupljeni u vinskom podrumu vinarije “Pejović”. [img-l]U selu Staniseljići se nalazi vinski podrum vinarije “Bogojević” gdje su sem crnog i crvenog vina u ponudi i brojne travarice zahvaljujući ljekovitim biljkama kojima je bogat ovaj kraj.

U susjednoj Draževini takođe srijećemo autohtone vrste vina Vranac i Tamjanika, kao i pelinkovaču, kleku i razne travarice. Iz Crmničke regije, Donjih Brčela iz vinarije “Kopitović” potiču najkvalitetnije vrste vina Vranac i domaće rakije. Zbog plodnog tla i velikog broja sunčanih dana, ovo je područje od davnina poznato po uzgoju vinove loze. U okviru ponude agro-turističkih sadržaja PZ “Komani, Bandići i Zagarač” organizuje se obilazak vinograda, vinskih podruma uz degustaciju.